GuidePedia

0

Pod egidom UPOZORENJE! popularna stranica meteorološke prognoze Vremenska prognoza za HR i BiH svakodnevna izdala je sljedeću prognozu do nedjelje: “Danas još neugodna sparina i vrućina širom regije regije, zatim u noći na četvrtak i tokom četvrtka……na kopnu Hrvatske, u Bosni, te u Srbiji, Crnoj Gori, Kosovu i Makedoniji, lokalno uz jak razvoj oblaka pljuskovi i grmljavina. Moguće je olujno nevrijeme uz grad/tuču te prolazno vrlo jak vjetar.
U petak stabilnije vrijeme, a novi pljuskovi i grmljavine lokalno i jače olujno nevrijeme moguće je tokom vikenda. Manja do umjerena mogućnost za pljuskove jest na Jadranu i u Hercegovini, navode na ovoj stranici.
Zanimljivo je da se u BiH uključuje i tzv. meteoalarm.
Danas se u BiH očekuje maksimalna temperatura vazduha i iznad 32°C zbog čega je uključen žuti meteoalarm za područje Banja Luke, Prijedora i Višegrada, piše novinska agencija Patria.
Kako meteorolozi najavljuju poslije podne se očekuju pljuskovi i grmljavina, pa je zbog toga također upaljen žuti meteoalrm u Prijedoru, Banja Luci, Sarajevu i Tuzli.
 U drugoj polovini dana povećanje oblačnosti sa zapada. Poslije podne i u noći na četvrtak u Bosni se očekuju pljuskovi i grmljavina. Jače grmljavinsko nevrijeme je moguće u sjevernim područjima Bosne. U Hercegovini slabih lokalnih pljuskova će biti u ranim jutarnjim satima u četvrtak. Vjetar slab do umjerene jačine. Prije podne južnog i jugozapadnog smjera, poslije podne u skretanju na sjeverni i sjeverozapadni smjer. Najniža jutarnja temperatura zraka između 12 i 18°C. Najviša dnevna temperatura zraka između 26 i 32 stepena Celzija – kažu iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.
Inače žuto svjetlo na meteoalarmu znači potencijalno opasno vrijeme te se upozoravaju građani da budu na oprezu ako namjeravaju prakticirati aktivnosti koje su izložene meteorološkim rizicima.
 Ostanite informisani o očekivanim meteorološkim uvjetima i izbjegnite moguće rizike – navodi se.

(Doznajemo.com)

Post a Comment

 
Top